Světelný pátrač na opasku

Myslivcova práce často vyžaduje pohyb lesem večer a v noci. Zatímco někdy by světlem nevhodně prozradil svou přítomnost, jindy se bez pořádné baterky neobejde. Jak si v testu vedla svítilna Olight Seeker 4 Pro, určená kromě lovců i pro dobrodruhy nebo bezpečnostní složky?

Při průchodu porostem, po zaslechnutí podezřelých zvuků nebo během kontroly krmelců a vnadišť – ve všech těchto situacích potřebuje nimrod bytelnou a spolehlivou svítilnu. Společnost Olight se na takové výrobky zaměřuje a s jejími modely mám dlouhodobě dobré zkušenosti. O to zvědavější jsem byl na čtvrtou generaci kapesní baterky Seeker Pro, kterou – jak je u Olightu zvykem – dostanete v dárkové krabičce z tuhého kartonu, pečlivě vypolstrované a otevírané pomocí magnetu. Uvnitř kromě seekeru a pouzdra s úchytem najdete manuál, nabíječku a poděkování za výběr tohoto produktu, což je způsob, jímž se Olight snaží budovat komunitu fanoušků.

 

Se zvětšeným ovladačem

Po rozbalení vás seeker zaujme robustností čišící z každého detailu – od zoubkovaného okraje hlavy přes žebrování pro lepší chlazení až po šroubovací uzávěr na konci těla, jehož odstraněním se dostanete k akumulátoru. Hliníkové tělo se vyrábí v matně černém provedení vyhovujícím myslivcům i vojákům a dle testů odolá pádu z výšky 1,5 m. Jeho středovou partii obepíná silikonový potah se zdrsněnou strukturou a vybráními pro prsty, díky němuž by baterka neměla vyklouznout ani z mokré či zpocené dlaně. Celková robustnost se ovšem projevila v poměrně značné hmotnosti – při délce 133 mm a průměru 35 mm v nejširším místě váží Seeker 4 Pro asi 205 g.  

Baterka sází na čtveřici LED diod, jejichž maximální světelný tok v porovnání s předchozí generací Seeker 3 narostl ze 4 200 lumenů na 4 600 lumenů, takže si potmě můžete prohlédnout i objekty vzdálené až 260 m (oproti 250 u Seekeru 3). Majitelé "trojky" si už při prvním seznámení se "čtyřkou" všimnou i dalších odlišností. První představuje zvětšený kovový ovladač, jenž díky svým rozměrům i výraznějšímu vroubkování po obvodu umožňuje plynulejší nastavování výkonu a snadnější manipulaci v tlustých rukavicích.

Po obou stranách ovladače najdete čtveřici zelených indikátorů – ty vpravo ukazují stav nabití akumulátoru typu Olight 21700 s kapacitou 5 000 mAh, ty vlevo aktuálně zvolenou úroveň světelného toku. Při navrhování indikátorů výrobce jako první v oboru využil technologii laserového řezání do kovu, s jejíž pomocí do rámu ovladače udělal přes 1 200 mikrootvorů tvořících dohromady zmíněných osm světýlek. Díky nim je indikace zřetelná na první pohled a dodává Seekeru 4 Pro jedinečný designový prvek. Všechny indikátory se navíc utěsňují materiálem, jenž přispívá k celkové vodotěsnosti na úrovni IPX8 (nepřetržité ponoření až do hloubky 1,5 m na 30 minut).

 

Dobíjecí pouzdro

Jako první z řady Seeker umožňuje model 4 Pro přednastavit hodnotu světelného toku ještě před zapnutím – jednoduše pomocí zmíněného otočného ovladače. Jedna zelená čárka znamená mód Low (50 lumenů a výdrž baterie 60 h), dvě indikují režim Medium (300 lumenů, 11 h) a tři úroveň High (1 200 lumenů, 135 minut). Opomenout nesmím ani zbývající režimy: úsporný Moonlight (5 lumenů, 15 dnů), o němž si řekneme více později, a extra výkonný Turbo. Ten rozzáří seeker na maximálních 4 600 lumenů (po 2,5 minutách se svítilna sama ztlumí kvůli úspoře energie) a slouží ke krátkodobému propátrání důležitých prostor.   

Zatímco "trojka" se dodává bez pouzdra, ke "čtyřce" dostanete futrál z černého plastu s možností zavěšení na opasek. Ačkoliv na první pohled může působit obyčejně, jde o inovativní kousek s průkopnickou konstrukcí. V zadní části disponuje závěsem, který tvarem připomíná řešení známé z pouzder švédských nožů Morakniv. To znamená, že jej na pásek nasunete shora, aniž byste museli opasek vyvlékat z kalhot, a zpětný háček zabrání nectěnému uvolnění.  

Hlavní přednost pouzdra spočívá v tom, že jeho prostřednictvím seeker dobíjíte. Aby svítilna splňovala nároky lovců a dobrodruhů na odolnost vůči vodě a nečistotám, nenajdete na ní totiž žádný konektor. Nabíjí se pomocí magnetu na zadním konci, jenž se po vsunutí seekeru do pouzdra dotkne dalšího magnetu a propojí elektrický obvod. Potom už jen připojíte přibalený kabel k USB-C konektoru ve spodní části futrálu. Na opačném konci má klasické USB rozhraní, takže jím svítilnu přes pouzdro "natlučete" powerbankou nebo počítačem. Využít můžete i síťovou nabíječku, ovšem tu Olight nepřibaluje. Kdybyste chtěli Seeker 4 Pro dobít bez pouzdra, nic není ztraceno – podporuje též klasické "olighťácké" nabíjení magnetickým kabelem MCC3.

 

Odemknout či zamknout

Jakmile seeker vsunete do futrálu, automaticky se přenastaví na maximálně 600 lumenů, abyste si zbytečně nesvítili do očí. Kromě pásku lze pouzdro zavěsit i na nejrůznější typy poutek a vazeb batohů. Výrobce k němu navíc dodává drobnou vychytávku v podobě plastového držáku. Futrál do něj zacvaknete stejným způsobem jako na opasek a samotný držák uchytíte, kam je potřeba. Buď přitom použijete oboustrannou lepicí pásku na jeho zadní části, nebo dvojici vrutů a hmoždinek z balení. V prvním případě lze pouzdro připevnit na palubní desku auta, ve druhém na stěnu dílny, skladu či hájovny. A umístíte-li jej chytře poblíž zásuvky, rázem se promění v dokovací stanici. Kdyby vám vertikální typ pouzdra nevyhovoval, lze si od Olightu dokoupit horizontální provedení.   

K moderní svítilně neodmyslitelně patří inteligentní funkce. Pokud seeker vypnete, automaticky se uzamkne po uplynutí 10 vteřin od zhasnutí indikace – vyhnete se tedy nechtěnému zapnutí a zbytečnému vybíjení akumulátoru. Pro opětovné odemknutí je třeba otočit ovladačem přinejmenším o 90°, lhostejno zda po nebo proti směru hodinových ručiček. Probudit svítilnu ze spánku můžete i stiskem centrálního tlačítka a jeho podržením asi na vteřinu, čímž se seeker zapne a rozsvítí v režimu Moonlight. Tahle "bludička" poslouží při prohlédnutí mapy, čtení poznámek nebo hledání v batohu, aniž byste oslnili půlku lesa.

Existuje ještě třetí možnost zamknutí/odemknutí, tentokrát ve spojení s pouzdrem. Výrobce předpokládá, že svítilnu vyndáte z futrálu až v případě, kdy ji potřebujete použít. Proto se vytažením z pouzdra (a přerušením obvodu propojeného magnety) odemkne, což signalizuje samočinným rozsvícením zelených indikátorů. Funguje to i obráceně: Zasunutím do plastového "domečku" se baterka uzamkne.

 

Od bludičky po turbo

Při nákupu Seekeru 4 Pro máte na výběr ze dvou provedení lišících se teplotou světla: neutrální denní bílé (Neutral White, 4 000–5 000 K) a studené bílé (Cold White, 5 700–7 000 K). Mně se dostala do rukou naposled zmíněná varianta a při prvotním seznámení jsem ocenil především snadné ovládání. Mnohé svítilny totiž disponují přehršlí tlačítek a režimů, které byste v praxi možná i využili – jenže nahmátnout potmě správný knoflík a vzpomenout si na jeho funkci představuje zejména ve stresu náročný úkol. Proto seeker slučuje všechny „služby“ do jediného ovladače, který najdete i poslepu – po obvodu těla k němu směřují výrazné drážky.

Jak už jsem zmínil, tento promyšlený prvek spojuje centrální tlačítko i otočný ovladač. Zjednodušeně lze říct, že středový knoflík slouží k vypínání a zapínání, zatímco otočným kolečkem snižujete/zvyšujete světelný tok. Ten se dá ovšem regulovat i další intuitivní metodou. Pokud baterka svítí, zmáčkněte tlačítko a držte jej, načež Olight začne dokola přepínat mezi režimy Low, Medium a High. Vám stačí knoflík pustit v okamžiku, kdy seeker generuje nejvhodnější výkon pro vaši momentální potřebu. Pozor, nejintenzivnější Turbo mód tímto způsobem neaktivujete. Přichází ke slovu spíše v nouzových situacích a musí být dostupný okamžitě, takže se zapíná dvěma rychlými stisknutími. Kdybyste tlačítko podobně svižně zmáčkli třikrát, přepne se seeker do režimu stroboskopu – extrémně rychlého blikání v turbo intenzitě určeného k sebeobraně před lidským agresorem i zvěří.

 

Robustní pracant

Svítilnu od Olightu jsem několik týdnů nosil jak na výlety spojené s přespáváním pod širákem, tak coby pracovní nástroj do terénu. Zjistil jsem, že sedí v ruce pevně a silikonová partie opravdu činí úchop jistějším i v chladu či vlhku. Uchycení pouzdra na opasek je dílem vteřiny a před svou hmotnost svítilna při chůzi nepřekáží. To se změní, jakmile si kleknete a začnete pracovat na místě. Zvlášť pokud nosíte na pásku i pouzdro s nožem a musíte mít to s baterkou posunuté dopředu, bude vás nepříjemně tlačit do stehna. Nechcete-li investovat do horizontální varianty, nezbude než si vybavení pečlivěji rozmístit. Nutno podotknout, že se seeker z futrálu díky otevřené přední části snadno vyjímá a totéž platí o navrácení zpět.

Zvětšení i zdrsnění ovladači prospělo a s manipulací v pracovních ani střeleckých rukavicích nebyl problém. S baterkou Olight jsem záměrně v noci procházel různými typy terénu – od klasického lesa přes husté houští až po cesty rozbahněné a plné vody po jarních lijácích. Když jsem potřeboval kontrolovat větší vzdálenost před sebou, jako ideální se ukázal režim High, díky němuž jsem se kromě hlubokých kaluží mohl vyhnout i žabám či hlemýžďům. Při hledání posedu, za poslední dobu hustě obrostlému listnatými stromy, zase přišel vhod mód Turbo. Ten se dostal ke slovu i v okamžicích, kdy v křoví nedaleko mě cosi zašustilo – naštěstí vždy šlo o zajíce nebo ptáka.  

Čtvrtá generace seekeru se při pohybu lesy a lukami osvědčila pro svou odolnost, jednoduchou regulaci světelného toku, výdrž baterie i možnost být díky opaskovému pouzdru stále při ruce. I kdybyste si nepamatovali, jak dlouho tlačítko držet pro přepnutí mezi režimy nebo kolikrát otočit kolečkem, stačí to intuitivně zkusit a do vteřiny baterka generuje světelný tok podle vaší potřeby. A přesně takovou filozofii mám na vybavení rád.  

Autor blogu: Miroslav Mašek 

LED baterku Olight Seeker 4 Pro naleznete zde: Olight Seeker 4 Pro